Welke melk gebruik je voor het opschuimen voor je cappuccino?

Een cappuccino bestaat voor tweederde uit melk.  Het is dan ook logisch dat de melk die je gebruikt van groot belang is.  Er is enerzijds de smaak die hiervan af hangt, maar ook hoe romig en lobbig de melkschuim is. 

Wil je weten hoe je de beste melkschuim maakt voor jou cappuccino? Lees dan zeker deze tips.

Tips

  • Gebruik volle, houdbare melk voor zacht en lobbig melkschuim.
  • Zorg dat de melk gekoeld is voordat je het gaat opschuimen.
  • De opgeklopte melk heeft idealiter een temperatuur van 60 tot 70℃.

Gebruik je houdbare of verse melk voor cappuccino?

Welke melk gebruik je voor het opschuimen voor je cappuccino? hoe krijg je de beste melkschuim?

Houdbare melk die je in flessen of bussen koopt in de winkel geeft het beste resultaat.  Dit komt omdat in deze melk in verhouding meer eiwitten inzitten dan verse melk.  De eiwitten zijn nodig voor het maken van een mooie melkschuim.

Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het verwerkt wordt.  Verse melk die je in de winkel koopt wordt verhit tot 70°, terwijl houdbare melk men gaat verhitten tot 100°.  Houdbare melk heeft nog een ander voordehand liggend voordeel. Zoals de naam zegt is deze melk langer houdbaar, zo hoef je niet direct een heel pak melk op een paar dagen op te gebruiken.

Gebruik je best volle of magere melk om te schuimen?

Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk.

De meesten vinden dit dan ook het lekkerst. In principe schuimt de melk op eiwitten en niet op vetten. Magere melk zal daarom beter opschuimen dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt betekent niet meteen dat de kwaliteit van het schuim ook beter is.

Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes. Hierdoor ziet het melkschuim er mooi egaal en glanzend uit en heeft het een zachte afdronk. Schuim gemaakt met magere melk wordt al snel té luchtig, omdat er grote schuimbellen ontstaan. En je wilt niet het gevoel krijgen dat je zeepsop aan het happen bent.

De temperatuur is ook belangrijk.

Hoe kouder de melk, hoe beter.

Bewaar de houdbare melk daarom het liefst in de koelkast, ookal is het pak nog ongeopend. Het opschuimen gaat namelijk het beste wanneer de melk gekoeld is.

Dan valt er ook nog iets te zeggen over de temperatuur van de melk na het opschuimen.

Idealiter maak je een cappuccino met opgeklopte melk tussen de 60 en 70 graden. Wanneer je het te veel gaat verhitten zullen de eiwitten en vetten kapot gaan, waardoor het schuim op jouw cappuccino als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Wat zijn de beste melkschuimers?

Voor het opschuimen van melk zijn uiteraard verschillende tools beschikbaar. Hierdoor kan je met een minimum van moeite een heerlijke cappuccino maken. Je kan ervoor kiezen om de melk met de hand op te schuimen door het roeren met een garde, of het gebruiken van een van deze tools.

Winkelwagen