Hoe zorg je ervoor dat koffiebonen vers blijven? 5 Tips om koffie te bewaren.

Naast het kiezen van de juiste koffie, is het goed en correct bewaren van koffiebonen een van de belangrijkste factoren bij het maken van een heerlijk kopje. Hierdoor zal niet alleen de kwaliteit van je koffie langer blijven, maar ook blijven je koffiebonen vers.

Als u de juiste manieren kent en toepast voor het correct bewaren van koffie, kunt u op de lange termijn tijd, geld en frustratie besparen.

Ontdek in dit artikel hoe versheid de smaak van je kopje koffie sterk kan beïnvloeden en leer hoe u uw koffie thuis kunt bewaren om de smaak en versheid te maximaliseren!

Hoe lang blijft koffie goed?

Een van de belangrijkste ontdekkingen die gedaan zijn op gebied van koffie, is dat versheid en kwaliteit sterk met elkaar verbonden zijn voor het brouwen van de perfecte koffie.

Hoe eerder u een koffie zet nadat de bonen gebrand werden, hoe beter.   In het algemeen word er gesproken over dat een geopende zak koffie(bonen) binnen 2 tot 4 weken na het branden moet worden verbruikt.

Toch zijn er ook veel verschillende factoren die ook invloed hebben op de houdbaarheid. 

De staat waarin de koffie zich bevind, en hoe je de koffiebonen gaat bewaren eenmaal de zak geopend is.

koffiebonen vers 
de versheid van koffie garanderen

Factoren die de versheid van koffie beïnvloeden.

De belangrijkste factoren die de versheid van koffie beïnvloeden zijn licht, lucht, tijd, en vocht.

  • Zonlicht: Door het blootstellen van je koffiebonen aan direct zonlicht kunnen de bonen al snel hun smaak verliezen.  Dit komt door de hitte en UV-stralen die de zon voortbrengt.
  • Zuurstof:  Zoals bij de meeste voeding, breken de organische moleculen in koffie af.  Hierdoor gaan ze hun smaakintegriteit verliezen.   Dit proces wordt oxidatie genoemd.
  • Tijd:  Zoals ook het geval is bij veel (verse) voeding, zal ook de koffieboon na verloop van tijd minder vers zijn.
  • Vocht:  De koffiebonen zullen als ze blootgesteld worden aan vocht de smaak van dingen erom heen over nemen. 

Gemalen koffie zal sneller zijn smaak verliezen dan koffiebonen.  Dit omdat een groter oppervlak aan koffie tegelijk aan de zuurstof zal worden blootgesteld.

Worden koffiebonen slecht?

Ondanks het feit dat koffiebonen technisch gezien niet vervallen, zullen ze na verloop van tijd wel hun smaak en aroma verliezen.  Dit geeft de indruk dat ze vervallen zijn.

Een goede koffie opslag en het op tijd consumeren van de koffie is de beste manier om optimaal te genieten van uw kopje koffie.

Tips om de versheid van de koffie te maximaliseren.

koffie bewaren in bewaardoos

Bewaar verse koffiebonen altijd in een luchtdichte verpakking

Het bewaren van koffie in een afgesloten container is een van de meest ingrijpende stappen die u kunt nemen om de levensduur van uw koffie te verlengen.

Uit de buurt van licht bewaren.

Koffie geeft de voorkeur aan duisternis. Om deze reden raden we aan om een pot te gebruiken die niet transparant is.

Als je de voorkeur geeft aan glazen potten, overweeg dan om het in een voorraadkast of kast te bewaren in plaats van in de open lucht.

Koop de hele boon

Omdat gemalen koffie veel sneller versheid verliest dan hele bonenkoffie, raden we aan om elke keer hele bonen te kopen. Maal uw koffiebonen alleen vlak voordat u gaat zetten om de versheid van de koffie te maximaliseren.

Koffiemolens zijn een van de belangrijkste hulpmiddelen voor het zetten van een fantastische kop koffie.

Als je je homebrew-opstelling wilt opfrissen, of net begint, raden we je ten zeerste aan om te investeren in een hoogwaardige maalschijf om de smaak te optimaliseren.

Koop alleen wanneer het nodig is

We raden aan om je koffie in kleinere hoeveelheden te kopen om een optimale versheid te behouden.

Als je een fervent koffieliefhebber bent, overweeg dan om je aan te melden voor een koffie-abonnement, zodat je favoriete koffie alleen bij je aan de deur komt wanneer je hem nodig hebt!

Koffiebonen versheid garaneren door correct bewaren.

Bewaar koffie niet in de koelkast of vriezer!

We raden aan om je koelkast helemaal te vermijden voor het bewaren van koffie. Dat komt omdat koelkasten van nature vochtige locaties zijn vol met ander eten en drinken.

Gebrande koffie is erg poreus en absorbeert het vocht en de geuren in je koelkast en vriezer, wat de integriteit van de koffiesmaak beïnvloedt.

Kort samengevat:  Fris, koel, donker en droog

Winkelwagen