We houden in Nederland wel erg van koffie. Er is geen volk ter wereld dat zoveel van koffie houdt als wij in Nederland. Gemiddeld drinken we per dag 2,4 kopjes koffie. Dat betekent dat we elk jaar per persoon 8,3 kilo aan gebruikte koffiereut weggooien. En dat alles bij elkaar opgeteld is dat 800.000 ton CO²-uitstoot door onze koffiegewoonte. Ja, helaas is onze traditie van onze dagelijkse koffiemomenten niet heel goed voor het klimaat.
Een revolutie is nodig
Het moge duidelijk zijn dat het zo niet verder kan. Nu zal de lezer het vast wel met ons eens zijn dat het niet mogelijk is om een verslaafd volk van hun bakkie af te brengen. Wat we wel kunnen en zouden moeten doen, is het verduurzamen van de productie, logistiek en koffie-industrie in zowel de landen waar de bonen worden verbouwd als in de branderijen en horeca in ons land. In dit artikel een aantal belangrijke tips over hoe we onze gewoonte duurzamer kunnen maken.
1 – Koop een duurzaam apparaat
Onderzoek wijst uit dat een bakje koffie bijna tien keer zo vervuilend is voor het klimaat als een bakje thee. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het feit dat je voor thee geen duur apparaat aan hoeft te schaffen. Voor een koffieapparaat heb je niet alleen allemaal grondstoffen nodig, maar ook kost zo’n apparaat vaak meer energie dan het simpel koken van water. Er zijn echter heus wel apparaten te koop die koffie duurzaam kunnen zetten. Ga dus op zoek naar het meest duurzame apparaat voor bij jou thuis of in je café.
2 – Zet nooit te veel koffie
Een andere belangrijke reden waarom onze koffie vaak zo vervuilend is voor het milieu, is omdat we er te veel van zetten. Elke ochtend, elke avond en elk koffiemomentje staat er een pot met koffie op het plateau van het koffieapparaat warm te blijven, maar uiteindelijk gooi je deze vieze koffie door de gootsteen. Het komt je waarschijnlijk erg bekend voor. Het gebeurt de beste. We raden je aan om in het vervolg wat zuiniger om te gaan en alleen koffie te zetten als het moet.
3 – Eerlijkheid duurt het langst
Duurzaamheid heeft niet alleen iets te maken met het klimaat, maar ook met de mensen die op onze planeet wonen. Lang niet iedere boer die koffie produceert krijgt een eerlijke prijs voor zijn koffie. Ook is het lang niet altijd duurzaam hoe de koffie naar ons land toe komt – vaak gebeurt dat met het vliegtuig. Jij kunt kiezen welke koffie je koopt. Koop je koffie waar de boer beter van wordt, of kies je voor goedkope koffie waarbij de groothandelaar het meeste verdient en de boer niets.
4 – Koop je koffie eerlijk
Er zijn steeds meer initiatieven om de koffieproductie wereldwijd duurzamer te maken. Neem bijvoorbeeld het gloednieuwe koffiemerk ‘The Kolektif’, een bedrijf dat ervoor zorgt dat er bij elke kilo koffie een euro terug naar de boeren in Indonesië gaan. Het is dé manier om de ecologische gezondheid van die koffieparadijzen te waarborgen. Neem anders een kijkje op thekolektif.nl en bestel binnenkort als eerste een van de lekkerste en duurzaamste koffie die je ooit hebt geproefd.
5 – Plant bomen terug initiatief
Koffie wordt vaak geteeld op plekken waar meestal tropisch regenwoud groeit. Hectare na hectare worden weggekapt om aan de vraag van westerse landen te voldoen. Het is erg milieubelastend, maar ook veel dorpen en steden hebben te maken met de gevolgen van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest wat erg ongezond is voor de bevolking. Je kunt kiezen om te doneren aan bedrijven die bomen terug geplant en ervoor zorgt dat het sociale welzijn wordt gewaarborgd.
6 – Laat de melk achterwege
De laatste tip die we je kunnen geven is om de volgende keer als je koffie drinkt de melk achterwege te laten. Melk wordt geproduceerd door koeien en ook de intensieve veeteelt is slecht voor het klimaat. Ook suiker is erg slecht voor het milieu. Het is erg goed voor je gezondheid om geen suiker te eten en het is ook nog eens duurzamer. Misschien is het niet heel lekker om koffie te drinken zonder melk, maar als je het nog nooit hebt geprobeerd is dit misschien een goede reden.
Verander je gedrag
Zoals je ziet is er nog genoeg verandering te maken in je eigen leven. Als jij duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, dan is dit waar je mee kunt beginnen. De volgende keer als je dan een bakkie troost drinkt, kun je er extra van genieten!