Hoe gebruik je een french press

Hoe gebruik je een French Press, met tips voor de perfecte koffie

De french press is al lang een van ’s werelds meest populaire en meest gebruikte koffiezetapparaten, dankzij het gebruiksgemak en het vermogen om een ​​sterke, gewaagde en smaakvolle koffie-ervaring te creëren die rijker en intenser is dan een die je creëert met een automatische doorloop koffiemachine.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een French Press die verder gaan dan alleen smaak. Ten eerste zijn er geen papieren filters die als afval moeten worden gerecycleerd nadat de koffie is gezet.

Ook heb je voor veel overgietmethoden geen speciale extra attributen nodig.  Maar het grootste voordeel is misschien wel de mate van controle je hebt over het eindresultaat van het kopje koffie.

French press voor de perfecte koffie

Het gebruik van een Franse pers is vrij eenvoudig, maar het begint met het gebruik van hoogwaardige koffie.

  • Doe de gemalen koffie in de glazen karaf
  • Giet vervolgens heet water over het koffiedik in de karaf
  • plaats de zuiger op de karaf en laat de koffie ongeveer vier minuten trekken
  • terwijl u het handvat van de karaf vasthoudt, drukt u de zuiger langzaam helemaal naar de bodem van de pers
  • giet dan de gezette koffie in uw favoriete mok en geniet ervan

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen om met de French Press een kopje (of meerdere) koffie te maken.

Heb je nog geen French press, maar kan je niet wachten om te brouwen? Bestel er eentje hier!

Hoewel het proces relatief gemakkelijk is, zijn er toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden om de best mogelijke koffie te kunnen maken.

Gebruik de juiste koffie – water verhouding

Bij het koffie zetten met de French Press is het uitermate belangrijk om de juiste mix van water en koffie te gebruiken.

Veel koffie experts raden om 1 deel koffie per 16 delen water te gebruiken. Dit hangt natuurlijk voor een deel ook af van de sterkte en smaak die je wil bereiken, maar 1/16 is een goed uitgangspunt.

De maalgraad van de koffie

Over het algemeen word een grovere maling gebruikt in de French Press. Dit is omdat een fijnere maling kan leiden tot een smaak die voor veel koffiedrinkers te bitter is.

Een grovere maling zorgt er ook voor dat er minder bezinksel in het uiteindelijke kopje koffie achterblijft. Hou er wel rekening mee dat bezinksel bij deze zetmethode praktisch onvermijdelijk is.

Gebruikt u toch graag een fijnere maling, probeer dan een iets kortere brouwtijd te gebruiken om de bitterheid te verminderen. Tenzij je van een kopje lekker bittere koffie houd natuurlijk.

Hou de French Press schoon

Zorg ervoor dat u de French Press na elk gebruik grondig schoonmaakt. Niet alleen de karaf, maar ook de gaasfilter moet goed schoongemaakt/afgespoeld worden.

Dit zal ervoor zorgen dat oude koffieresten en oliën de smaak van je volgende koffiebatch beïnvloeden.

En niet te vergeten, het is natuurlijk ook belangrijk voor de hygiëne

Experimenteer en leer

Zoals in veel dingen kunnen ook de persoonlijke smaak in koffie sterk verschillen van persoon tot persoon. En dan spreken we nog niet eens over de vele verschillende soorten koffie. Wees dus zeker niet bang om je brouwformules af en toe eens aan te passen, wie weet is je nieuwste creatie nog wel net ietsje beter dan de vorige!

Variabelen zoals de grofheid van uw koffiemaling en het al dan niet roeren van de koffie tijdens het zetten kunnen het eindresultaat beïnvloeden. De zettijd van vier minuten is ook slechts een richtlijn.

Het draait allemaal om het vinden van de juiste combinatie voor uw persoonlijke smaak. Dus daarom, wees niet bang om te experimenteren.

Winkelwagen