Cappuccino versus Frappuccino – Wat is het verschil?

De cappuccino en de Frappuccino zijn twee van de meest populaire drankjes die je in een café kunt bestellen. Met gelijkaardige namen kan men niet anders dan denken dat het misschien verschillende namen zijn voor hetzelfde drankje.

Ze klinken hetzelfde, maar ze zijn niet hetzelfde.

In dit artikel zullen we de vergelijking tussen Cappuccino en Frappuccino bespreken en over elk drankje praten, hoe ze hetzelfde zijn en hoe ze anders zijn. Aan het einde van dit artikel weet je hopelijk genoeg om te kunnen beslissen voor welke je gaat als je plotseling trek hebt.

Wat is een Frappuccino?

De merknaam Frappuccino dankt zijn naam aan de frappe (een ijskoffiedrank) en de cappuccino (een espressodrank met melkschuim erop). Het is een door Starbucks gepatenteerd drankje en daarom mag alleen Starbucks dit drankje en andere gerelateerde producten verkopen onder het merk Frappuccino.

Andere cafés die drankjes verkopen, Frappuccino genaamd, kunnen door Starbucks worden aangeklaagd wegens inbreuk.

De Frappuccino is populair onder Starbucks-stamgasten. Hoewel deze coffeeshopketen andere aanbiedingen op het menu heeft, is geen enkele iconischer dan de Frappuccino. De Frappuccino, die bestaat uit ijs, melk, suikersiroop, basissmaak, gegarneerd met slagroom en chocolade- of karamelsaus, heeft een lange weg afgelegd sinds het voor het eerst werd geïntroduceerd in de vroege tot midden jaren 90 als alternatief voor gezette koffie voor de universitaire studenten.

Met die ingrediënten, gecombineerd met het feit dat ze allemaal in een blender worden geblend, heb je het helemaal mis om te denken dat het een milkshake is.

Hoewel het bedoeld was als de ijskoude tegenhanger van een koffie, evolueerde het in de loop der jaren naar iets anders. Wat begon met op koffie gebaseerde Frappuccino’s, is nu uitgegroeid tot andere niet-koffiesmaken, die onder de categorie Crème Frappuccino vallen. Je zult zelfs regionale en limited edition Frappuccino’s vinden die af en toe op menu’s verschijnen!

Wat is een cappuccino?

Wat is een cappuccino?

De cappuccino is een drank op basis van espresso gecombineerd met gestoomde melk en opgeschuimde melk in gelijke delen. Elke kleine verandering (al dan niet opzettelijk) zal resulteren in een andere drank op basis van espresso.

Doorgewinterde barista’s en koffie-experts kunnen hun speciale accenten toevoegen (zoals latte art of het toevoegen van een snufje zout), maar ze zullen zelden tot nooit de verhoudingen van espresso, gestoomde melk en schuim aanpassen.

Cappuccino’s zijn al tientallen jaren populair omdat het de zachtere en romigere optie is. Niet iedereen kan ’s ochtends de sterke smaak van espresso verdragen. Als je niet in de stemming bent voor iets dat zo sterk en bitter is als espresso, kun je in plaats daarvan een cappuccino bestellen. Je krijgt nog steeds die schok van cafeïne van de espresso, maar de sterke smaak wordt gecompenseerd door de romigheid van de melk.

Cappuccino’s worden meestal warm geserveerd, maar ze kunnen ook ijskoud worden geserveerd. Zoals bij elk café, heeft elke warme drank waarschijnlijk een ijskoude tegenhanger.

Vergelijking tussen Frappuccino en Cappuccino

Cappuccino vs. Frappuccino – Hoewel hun namen rijmen, kunnen de cappuccino en Frappuccino niet meer van elkaar verschillen. Ten eerste is de eerste een op espresso gebaseerde drank, terwijl de laatste meer op een milkshake lijkt.

Een cappuccino kan niet zo genoemd worden zonder de basisingrediënten: espresso, gestoomde melk en schuim – of je het nu warm of koud hebt, de espressosmaak blijft duidelijk. Een Frappuccino daarentegen is, zoals gezegd, als een milkshake.

Met basisingrediënten van melk, suiker, siroopijs en smaakstoffen (aardbei, vanille, matcha, enz.), Is het meer een zoete traktatie waar je af en toe van kunt genieten. Je kunt zelfs een Frappuccino met koffiesmaak maken.

Naast de verschillende smaken kun je ook spelen met het soort melk dat je gebruikt: haver, soja, amandel, magere melk, etc.

Welke is beter? de Cappuccino of Frappuccino

Het is moeilijk om die vraag te beantwoorden. Het gaat om voorkeur. Als u een drankje op basis van espresso wilt, moet u een cappuccino nemen. Met dit drankje kun je genieten van de ervaring van een echte koffiedrank, met zijn unieke smaak, aroma en cafeïne-kick.

Als je een milkshake-achtig drankje wilt waar al dan niet koffie in zit, dan kun je voor de Frappuccino gaan.

Iced Cappuccino vs Frappuccino

  • Hier is een overzicht van de overeenkomsten en verschillen van deze populaire dranken:
  • De cappuccino bestaat al tientallen jaren, terwijl de Frappuccino een recentere uitvinding was.
  • De Frappuccino is een gepatenteerd drankje. Starbucks is eigenaar van het handelsmerk en daarom zijn zij de enige coffeeshop die Frappuccino’s mag verkopen.
  • De iced cappuccino is een drank op basis van espresso. Het volgt hetzelfde standaardrecept van de hete cappuccino, behalve de toevoeging van ijs. Dat is het. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om espresso te maken: espressomachines, pods of capsules zijn heel gewoon. Verder is het recept over de hele linie standaard, ongeacht bij welk café je bestelt.
  • Tussen de twee kunnen ijscappuccino’s een alternatief zijn voor ijskoffie als je iets romigs en schuimigs wilt (en zoeter als je suiker toevoegt). Ik zou het bestellen van een Frappuccino als koffievervanger afraden. Het heeft veel kunstmatige smaakstoffen en suikers, wat verschrikkelijk is voor mensen die diabetes hebben of hun gewicht proberen te beheersen.
  • Cappuccino kan warm of ijskoud worden besteld, maar je kunt geen hete Frappuccino bestellen. Ten eerste heeft Starbucks het niet op het menu staan, en ten tweede, wil je een warme milkshake? Klinkt niet zo smakelijk, toch?
  • Een iced cappuccino drinken is een hele belevenis. Je hebt er een schuimig laagje bovenop, gevolgd door een romige espressodrank. Als je het zonder rietje drinkt, wees dan niet verbaasd als je een schattig melkschuimsnor krijgt als je voor het eerst een slok neemt! Omdat de Frappuccino wordt gemengd, is de consistentie vrij dik. Je hebt een rietje nodig om uit te drinken om voorbij de dikke laag slagroom en siroop te komen.
  • Beide dranken zijn te koop in supermarkten in fles- en blikverpakkingen.

Hebben Frappuccino’s cafeïne?

Cappuccino’s en koffie Frappuccino bevatten cafeïne, tenzij u kiest voor de cafeïnevrije optie bij het maken van een van beide drankjes. Omdat de cappuccino van espresso is gemaakt, is het cafeïnegehalte sterk. Een espresso shot bevat echter ongeveer 70 mg cafeïne, dus een enkele portie cappuccino bevat net zoveel cafeïne.

Koffie Frappuccino’s worden gemaakt met oploskoffie en het wordt gecombineerd met een heleboel andere ingrediënten waardoor het meer op een zoete traktatie met koffiesmaak lijkt. Je kunt echter kiezen voor een Espresso Frappuccino als je een sterkere koffiesmaak wilt.

Voor beide drankjes geldt dat als je een grotere maat bestelt (misschien een Grande of venti), het recept wordt aangepast. Er wordt meer espresso gebruikt samen met de andere ingrediënten. Strikt genomen zal het cafeïnegehalte voor zowel een Espresso Frappuccino als een cappuccino hetzelfde zijn, behalve dat de Frappuccino andere extra zoetstoffen zal bevatten.

Zoals bij elk ander café, kun je je drankje altijd aanpassen. Wil je een koffie Frappuccino met een sterkere koffie- of espressosmaak, dan vraag je altijd om één of twee shots espresso aan je drankje toe te voegen. In dit geval zal het cafeïnegehalte toenemen.

Zoals eerder vermeld, bevatten niet alle Frappuccino’s koffie, dus de soorten zonder espresso zullen je niet die cafeïnekick geven. Als je je extra energiek voelt na het drinken van een Crème Frappuccino, dan is dat waarschijnlijk de sugar rush.

Frappe versus Frappuccino

Frappe versus Frappuccino

Frappe wordt, net als de Frappuccino maar in tegenstelling tot de cappuccino, gemaakt van oploskoffie. Net als de cappuccino bestaat de frappe al heel lang. Waar een Frappuccino een flinke ingrediëntenlijst heeft en veel variaties kent, wordt een frappe gemaakt van oploskoffie, water en ijs. Om eerlijk te zijn, een frappe is een mooie naam voor ijskoffie.

Men kan afleiden dat de naam “Frappuccino” zijn naam heeft gekregen van zowel de frappe als de cappuccino – frappe betekent ijskoud, terwijl de cappuccino vanwege de combinatie van ingrediënten. Sindsdien is het merk Frappuccino uitgebreid naar andere smaken met zowel koffie- als niet-koffie-opties.

De frappé kan ook variaties hebben – vervang gewoon de oploskoffie door gezette koffie. Gebruik donkere gebrande bonen als je een diepe smaak wilt.

Een ander verschil tussen de twee is de methode waarmee ze zijn gemaakt. Een Frappuccino wordt gemaakt met behulp van een blender, terwijl de traditionele frappe wordt gemaakt met behulp van een shaker.

Dit heeft gevolgen voor de textuur. De Frappuccino zal uiteindelijk een rijkere, dikkere consistentie hebben, terwijl de frappe minder stroperig zal zijn, maar door het schudden een licht schuim zal hebben.

Frappuccino of cappuccino? Welke moet je bestellen?

Het hangt ervan af waar je zin in hebt. Zowel de Frappuccino als de cappuccino zijn uitstekend en bieden iets unieks. Heb je trek in een zoet drankje, ga dan voor een Frappuccino. De cappuccino is minder zoet, vooral als je geen zoetstoffen aan de drank toevoegt. Het is een goede vervanging voor gezette koffie voor dagen dat je vriendelijker voor je maag probeert te zijn.

Winkelwagen