welk effect heeft cafeïne op je lichaam

Wat zijn bijwerkingen van de cafeïne in je koffie?

Koffie, en daarbij cafeïne wordt over de hele wereld geconsumeerd.  Toch overvloedig gebruik van cafeïne kan je lichaam op een slechte manier beïnvloeden.  Studies tonen aan dat cafeïne bij sommige mensen angst- en slaapstoornissen kan veroorzaken.

Cafeïne kan ook verslavend zijn voor mensen die daar vatbaar voor zijn.

Hier leggen we uit welke invloed cafeïne op je lichaam heeft en welke bijwerkingen het kan hebben op je gezondheid.

Cafeïne, wetenschappelijk ook bekend als methyltheobromine, is een alkaloïde.  Deze natuurlijke stof wordt veel in planten aangetroffen.  Waaronder dus ook de koffieboon.  Maar ook thee, kolanoten en cacaobonen. Deze Alkaloïde kan ook door de mens worden (na)gemaakt.  Dit wordt veelal gebruikt bij de productie van medicijnen, dranken, chocolade, …

Volgens studies is cafeïne de meest geconsumeerde psychostimulant ter wereld

Hoe wordt cafeïne in ons lichaam opgenomen?

Omdat het in wateroplosbaar is, wordt cafeïne gemakkelijk door ons systeem opgenomen. Het bereikt onze bloedbaan in een mum van tijd, beginnend van de maag tot de hersenen. Heeft het bijwerkingen? Lees verder om te weten.

De algemeen ervaren bijwerkingen van cafeïne zijn onder meer uitdroging, overmatige productie van urine die leidt tot uitdroging, maagstoornissen, misselijkheid, verhoogde bloeddruk, depressie, rusteloosheid, verhoogde hartslag die tot de dood leidt, zwaarlijvigheid, verhoogd lichaamsgewicht en koorts.

Hoe wordt cafeïne in ons lichaam opgenomen

Overmatig gebruik van Cafeïne kan angstaanvallen veroorzaken.

Door het overmatig innemen van cafeïne kan men angstaanvallen krijgen. 

Studies uitgevoerd bij middelbare scholieren tonen aan dat een hoge inname van cafeïne in verband kan worden gebracht met gevoelens van angst en stress.

Het is ook bekend dat wanneer iemand angstgevoelens, nervositeit of rusteloosheid ervaart, cafeïne deze gevoelens versterkt.  Daarom moet men erg voorzichtig zijn als men deze gevoelens ervaart na het drinken van bijvoorbeeld koffie.

Cafeïne kan maagklachten veroorzaken.

De zuren die door cafeïne vrijkomen stimuleren de maag om meer zuren te produceren.  Hierdoor kunnen zure oprispingen voorkomen. 

Het drinken van cafeïne kan ook leiden tot andere maagaandoeningen, zoals misselijkheid, krampen, diarree en een opgeblazen gevoel.

Slapeloosheid als gevolg van cafeïne.

Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij een persoon moeite heeft om in slaap te vallen of te blijven.  Dit is een veel voorkomende klacht bij mensen die veel cafeïne verbruiken. 

Het drinken van cafeïne houdende dranken vlak voor het slapen gaan, word vaak in verband gebracht met slapeloosheid.

Cafeïnegebruik kan een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.

Cafeïne is bekend om de bloeddruk de hoogte in te jagen voor een korte tijd.  Hoewel dit niet schadelijk is op lange termijn, geloven sommige wetenschappers er wel in dat mensen met een slecht hartritme hierdoor wel blijvende letsels van kunnen krijgen.

Cafeïne wordt ook in verband gebracht met een hartaanval bij jonge volwassenen. Volgens een onderzoek zijn jonge volwassenen met milde hypertensie die meer dan vier kopjes koffie per dag consumeren vier keer zo kwetsbaar voor een hartaanval dan degenen die twee kopjes of minder consumeren.

Koffie kan acne veroorzaken.

Het drinken van meerdere kopjes koffie per dag kan ook acne veroorzaken.

Cafeïne verhoogt de stressniveaus van het lichaam door stresshormonen te stimuleren, wat een van de belangrijkste redenen voor puistjes is.

Cafeïne kan je lichaam ook uit balans brengen, wat stress en uiteindelijk puistjes kan veroorzaken.

Kan een miskraam veroorzaken bij zwangere vrouwen.

Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn met cafeïne, omdat overmatige inname kan leiden tot een miskraam en andere complicaties vóór de bevalling.

Cafeïne is in wateroplosbaar en dringt gemakkelijk door de placenta via de bloedbaan. Omdat het een stimulerend middel is, kan het een snelle toename van de hartslag en het metabolisme van de foetus veroorzaken. Een van de bijwerkingen van te veel cafeïne is een vertraagde groei van de foetus.

Moeders die borstvoeding geven, mogen niet meer dan twee kopjes koffie per dag consumeren, omdat dit de baby rechtstreeks beïnvloedt door fysieke prikkelbaarheid te veroorzaken. Het kan ook de ijzerstatus bij de zuigeling beïnvloeden.

Er zijn nog veel meer bijwerkingen van cafeïne, maar we willen u het genot van uw kopje koffie niet ontnemen natuurlijk.   Zoals bij veel dingen, overdrijf niet, en drink met mate 😉

Conclusie

Hoewel cafeïne over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, kan te veel ervan schadelijk zijn. Het is belangrijk dat u zich aan slechts één of twee kopjes koffie per dag houdt. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt echter aangeraden om cafeïne te vermijden.

Winkelwagen