5 verschillende methoden voor het cafeïnevrij maken van koffie

Als je een van de zovele bent die graag op elk moment van de dag geniet van een kopje koffie, ben je waarschijnlijk ook vertrouwd met het feit dat door het drinken van regular koffie je slaapgewoonte hieronder kan lijden.  Gelukkig voor hen onder ons die graag later op de avond ook nog van een kopje koffie genieten, bestaat er cafeïnevrije koffie.

Maar hoe zorgt men er nu voor dat de cafeïne uit de koffie gehaald word? Hoe kan men koffie cafeïnevrij maken ?   Want een koffieboon is een koffieboon.  Er word altijd vertrokken van eenzelfde koffieboon.  

Cafeïnevrij maken is het proces waarbij de cafeïne wordt verwijderd uit de koffiebonen.  Niet alleen bij koffie word dit gedaan, maar ook bij Thee en andere cafeïne houdende dranken.

Ondanks het feit dat cafeïne is verwijderd, bevatten de meeste cafeïnevrije dranken nog steeds ongeveer 1-2% van de oorspronkelijke cafeïne.

Hier volgen vijf verschillende methoden voor het cafeïnevrij maken van koffie.

De Indirecte methode van cafeïnevrij maken

Dit is de voorkeursmethode van cafeïnevrij maken bij veel koffiebranderijen. Het staat bekend als ‘waterverwerkt’.

Zeer vergelijkbaar met de directe methode, neemt de indirecte methode koffiebonen en laat ze een paar uur in heet water weken. Nadat de bonen uit het water zijn gehaald, wordt een oplosmiddel (dichloormethaan of ethylacetaat) gebruikt om cafeïne uit het water te halen.

Dit proces wordt vervolgens herhaald tot het punt waarop het enige dat uit de bonen wordt gehaald cafeïne is en geen smaak.

Cafeïnevrij maken door het Zwitsers waterproces

Bij het Zwitserse waterproces worden groene ongebrande koffiebonen gedrenkt in heet water, waardoor cafeïne en vaste koffiebestanddelen vrijkomen.

De bonen worden vervolgens weggegooid en het water wordt door een koolstoffilter geleid dat cafeïne vasthoudt, maar niet de vaste koffiebestanddelen.

Het bijproduct hiervan staat bekend als Green Coffee Extract (GCE).

Nieuwe, ongebrande bonen worden toegevoegd aan de GCE en het proces wordt herhaald totdat de bonen cafeïnevrij zijn.

Directe methode van cafeïnevrij maken

Directe methode van cafeïnevrij maken

Bij de directe methode worden koffiebonen een half uur gestoomd en vervolgens gedurende 10 uur herhaaldelijk gespoeld met ethylacetaat.

Daarna worden ze na het uitlekken opnieuw gestoomd om eventueel achtergebleven ethylacetaat te verwijderen.

Cafeïnevrij maken met het CO2-proces

Na te zijn gestoomd, worden bonen onder hoge druk geweekt in een bad van superkritisch koolstofdioxide.

Na ongeveer 10 uur wordt de druk verlaagd en wordt de CO2 door filters geleid om de cafeïne te verwijderen.

Triglycerideproces

Ongebrande bonen worden geweekt in een oplossing van heet water en koffie om de cafeïne naar de oppervlakte van de bonen te brengen.

Vervolgens worden de bonen verplaatst naar een container met de oliën van gebruikt koffiedik. De triglyceriden in de oliën verwijderen de cafeïne.

Van koffie hoor je te kunnen genieten, in de ochtend, tot zelfs na het avondeten… Met of zonder cafeïne!

Winkelwagen